terug
Hoe kunnen we u helpen?

MRI scan

Een MRI scan is zeer geschikt om spieren, pezen, zenuwen, beenmerg, bloedvaten, hersenen, kraakbeen en andere weke delen van het lichaam in beeld te brengen.

Angst voor de MRI scan

Voor veel mensen is een MRI scan een fluitje van een cent. Maar voor sommigen kan het spannend of angstig zijn. Bij DiaSana nemen we extra tijd en leggen we graag uit hoe wij het onderzoek zo aangenaam mogelijk maken.

Kleine ruimtes

Bijna alle MRI scanners hebben een krappe tunnel. Bij onderzoeken van de schouder, het hoofd of de wervelkolom word je daar helemaal ingeschoven. Dat is voor mensen met engtevrees niet prettig. DiaSana heeft als een van de weinige in Nederland een MRI zonder tunnel:

  • Op de foto zie je de tunnel MRI, bekijk ook onze open MRI.

Doet een MRI-onderzoek pijn?

Nee, een MRI-onderzoek is pijnloos. Wel kan je lichaam tijdens het onderzoek plaatselijk iets warmer aanvoelen.

Welk geluid maakt een MRI?

 Tijdens het onderzoek luister je via een koptelefoon naar je favoriete radiozender. Toch hoor je het geluid van de MRI scanner:

Is een MRI schadelijk voor mijn gezondheid?

Een MRI werkt met magnetische velden. Schadelijke effecten zijn niet aangetoond.

Mag er tijdens het MRI-onderzoek iemand met mij mee?

Ja. Claustrofobische patiënten mogen altijd iemand mee de onderzoeksruimte in nemen. Deze persoon mag geen pacemaker, neurostimulator of insulinepomp hebben. Ook mag deze persoon niet zwanger zijn.

Mag ik voor het MRI-onderzoek een kalmeringsmiddel innemen?

Ja. Deze is te verkrijgen via de verwijzend specialist of huisarts.

Voorbereiding thuis

Geef het door als je claustrofobie hebt

Als je bij het plannen van de afspraak aangeeft dat je claustrofobie hebt, dan kun je gepland worden voor de open MRI.

Bekijk de video

Zorg dat je weet wat je kunt verwachten en bekijk de video over de gang van zaken rondom een MRI scan.

Neem iemand mee

Je mag zelf autorijden, maar het kan fijn zijn om iemand mee te nemen. Als je het spannend vindt mag deze persoon zelfs naast je zitten tijdens de scan.

Kleding

Draag kleding die armen en benen bedekken. Let op: zorg dat er geen rits of ander metaal in de kleding zit en draag geen sieraden, horloge of telefoon. Laat deze thuis of leg ze in de kleedkamer van DiaSana. Sieraden van goud, zilver of titanium die niet verwijderd kunnen worden mogen blijven zitten. Draag je een gebitsprothese? Dan moet deze verwijderd worden bij onderzoeken van het hoofd, de nek en hals. Deodorant, tatoeages, permanente make-up en nagellak mag je wel dragen.

Metalen voorwerpen mogen de MRI-ruimte niet in omdat het magnetische veld van een MRI bepaalde metalen aantrekt. Ook kunnen metalen het magnetisch veld verstoren waardoor de kwaliteit van de scan slechter wordt.

Eten en drinken

Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Voor het onderzoek mag je normaal eten en drinken en gebruikelijke medicatie innemen. Tijdens een MRI MRCP worden je galgangen in beeld gebracht. Hiervoor is het van belang dat je vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter bent.

Rustgevende medicatie meenemen

Als je het spannend vindt dan mag je medicatie innemen. Neem deze zelf mee naar de kliniek.

Het onderzoek in DiaSana

Melden bij Ingang Oost

DiaSana ligt middenin Kliniek ViaSana. Meld je tien minuten voor de afspraak bij Ingang Oost. Hier krijg je ter voorbereiding een vragenlijst. De laborant vraagt je deze in te vullen.

Omkleden

De laborant brengt je naar de omkleedruimte. Hier kleed je jezelf om. Laat eventuele waardevolle spullen in de omkleedruimte liggen. De ruimte kun jezelf afsluiten.

Je ligt niet vast, wel stil

Na het omkleden neem je plaats op de onderzoekstafel. Via de intercom kan de laborant met je spreken. Het is belangrijk dat je tijdens het onderzoek stil ligt. Als je beweegt, is de kans groot dat het onderzoek gedeeltelijk opnieuw moet. De totale duur van een MRI-onderzoek is 15 tot 60 minuten, dit is afhankelijk van het type onderzoek. Je ligt niet vast en je kunt altijd zelfstandig uit de scanner.

Direct contact met een medewerker

Onze medewerkers kijken door het raam naar je. Tijdens de scan kun je met hen praten, en zij ook met jou. Als ze weten dat je angstig bent, vragen ze regelmatig hoe het met je gaat.

Wanneer contrastvloeistof bij MRI scan?

Het is mogelijk dat je vóór of tijdens het onderzoek een contrastmiddel toegediend krijgt. Hiermee worden onder andere verschillen tussen weefsels en bloedvaten duidelijk in beeld gebracht. In een bloedvat in de arm of hand wordt een infuusnaaldje ingebracht. Met een spuit wordt het contrastmiddel via dit infuus in het bloedvat ingespoten.

Wij kunnen niet altijd aangeven of contrastvloeistof nodig is. Dit kan soms pas tijdens het onderzoek bepaald worden. Het contrastmiddel Gadolineum (Dotarem) bevat geen jodium. In sommige gevallen kan Gadolineum (Dotarem) onschuldige bijwerkingen geven, zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken. Indien je last hebt van ernstige nierfunctiestoornissen of reeds bekend bent met een allergie op Gadolineum, dan moet je dit aangeven.

Arthrogram
Bij een arthrogram (in beeld brengen van een gewricht) wordt contrastvloeistof rondom het gewricht ingespoten.

Meer informatie over arthrogram

Per lichaamsdeel

Onderstaande lichaamsdelen worden met een MRI scanner van DiaSana perfect in beeld gebracht. Per lichaamsdeel kan het onderzoek net iets anders verlopen. Zo hoef je bijvoorbeeld bij een scan van de voet of knie niet met het hele lijf onder de scanner.

Hart en longen worden niet gescand in DiaSana.

MRI scan hoofd

Een MRI scan van het hoofd wordt gedaan om de hersenen in beeld te brengen. Zo kunnen we dementie, MS en tumoren in beeld brengen. Ook is het mogelijk om de inwendige gehoorgang te scannen bij gehoorproblemen. 

Een scan van de hersenen kan zowel in de open MRI als in de extra brede tunnel MRI. Er wordt een kap over het hoofd geplaatst. Deze kap is nodig om het signaal op te vangen waarmee de beelden gemaakt worden. Met kussentjes proberen we ervoor te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk ligt. Met het spiegeltje op de kap of een spiegelbrilletje is het mogelijk om uit de scanner te kijken.

MRI scan nek

Een MRI van de nek of hals kan worden gedaan om de nekwervels, de hals of de mond- en keelholte af te beelden. Hierbij lig je in rugligging met het hoofd richting de scanner. Om de nek en hals wordt een kraagje geplaatst waarmee het signaal opgevangen wordt.

MRI scan rug

Bij DiaSana kan de hele wervelkolom in beeld worden gebracht. Bijvoorbeeld bij verdenking op een hernia, artrose, letsels in het ruggenmerg, MS en tumoren. Met kussentjes wordt geprobeerd om je comfortabel te laten liggen. Wanneer de lage rug in beeld wordt gebracht gaan de voeten als eerst in de scanner en bij een scan van de bovenrug het hoofd. Er ligt een matje op de buik om het signaal op te vangen.

MRI scan schouder

Een MRI van de schouder wordt gedaan om peesontstekingen, kapselletsel, spierscheuren, artrose, en heling van het bot na een fractuur in beeld te brengen. 

Je ligt tijdens de scan in zijligging op de onderzoekstafel. Je krijgt kussentjes ter ondersteuning en in de open mri kun je soms uit de scanner kijken.

MRI scan buik

Een MRI van de buik wordt gedaan om bepaalde organen in beeld te brengen. Denk hierbij aan de prostaat, lever, alvleesklier, nieren, baarmoeder en eierstokken. Je ligt op je rug en er wordt een matje op de buik gelegd. Je gaat eerst met de voeten in de scanner en de buik ligt in het midden van de scanner.

MRI scan knie

Een MRI van de knie is voornamelijk geschikt om het bot, kraakbeen, spieren, banden en pezen in beeld te brengen. Een MRI van de knie wordt altijd uitgevoerd in de tunnel MRI. Ook voor claustrofobische patiënten is dit haalbaar, omdat niet het hele lichaam in de scanner hoeft. 

Er wordt een kap over de knie geplaatst om het signaal op te vangen van de scanner.

Wanneer geen MRI van de knie?

  • Voor het in beeld brengen van artrose wordt meestal eerst de voorkeur gegeven aan het maken van een röntgenfoto
  • Een beenstand afwijking of een mogelijk verkeerd geplaatste prothese wordt met een CT scan in beeld gebracht.

De uitslag

Na het MRI-onderzoek worden de onderzoeksbeelden door een radioloog beoordeeld. Jouw medisch specialist of huisarts ontvangt deze uitslag binnen vijf dagen. Zij bespreken de uitslag met je. Als er iets gezien wordt op de scan waarvoor direct actie moet worden ondernomen, dan vermeldt de radioloog dit in het verslag, zodat de huisarts of medisch specialist eerder contact met je op kan nemen. Heb jezelf een MRI-onderzoek aangevraagd, dan sturen wij het verslag naar jouw e-mailadres. 

Wie kan niet in de MRI scanner?

MRI-scans worden al tientallen jaren over de hele wereld succesvol gebruikt. Er zijn in al die tijd nog geen schadelijke effecten aangetoond. Om toch alle risico's te vermijden zijn er een aantal patiënten die niet in de MRI-scanner mogen. Vraag het DiaSana als je twijfelt.

Ik ben zwanger, mag ik in de MRI-scanner?

Wanneer je zwanger bent of denkt te zijn, dan is het verstandig om dit voorafgaand aan het onderzoek aan te geven. Hoewel niet is aangetoond dat een MRI onderzoek schadelijk is voor ongeboren kinderen, wordt onderzoek toch ontraden in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Neem contact op met de behandelend arts om een afweging te maken of het MRI onderzoek noodzakelijk is of dat je beter even kunt wachten.

Ik heb een pacemaker of ander implantaat, mag ik in de MRI-scanner?

  • Wanneer je een elektrisch, mechanisch of cochleair implantaat hebt, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op zodat we samen kunnen bepalen of het mogelijk is een MRI onderzoek bij ons te laten doen.
  • Voor patiënten met een pacemaker, DBS systeem, Baclofen pomp of neurostimulator is het bij DiaSana niet mogelijk om een MRI onderzoek te ondergaan. Wij verwijzen je graag door naar een ziekenhuis.
  • Wanneer je via een operatie een metalen (elektrische) prothese (bijvoorbeeld onderhuids insulinepompje) hebt gekregen, dan moet je dit vooraf bij jouw behandelend arts melden. Deze kan bepalen of het onderzoek mogelijk is.
  • Bij gewrichtsprotheses is het wel mogelijk om een MRI-onderzoek te ondergaan. Geef deze wel aan op het vragenformulier, deze krijg je voor het onderzoek uitgereikt.

Ik heb metaalsplinters in het oog, mag ik in de MRI-scanner?

Bij metaalsplinters in het oog mag je niet in de MRI-scanner. Indien je twijfelt of er metaalfragmenten in je oog zitten, dan maken we eerst een röntgenfoto. Hiermee kunnen we veilig zien of er metaalfragmenten aanwezig zijn.

Ik heb claustrofobie, kan ik in de MRI-scanner?

Claustrofobische patiënten die een scan van hun voet of knie nodig hebben, durven wel vaak in een gewone MRI-scanner. Dat komt omdat alleen dat gedeelte van het lichaam in de tunnel ligt. Bij onderzoeken van het bovenste gedeelte van het lichaam kunnen claustrofobische patiënten in de open MRI.

Ik ben groot of zwaar, pas ik in de MRI-scanner?

Patiënten die groot of zwaar zijn passen soms niet in de tunnel MRI. Deze patiënten mogen in de open MRI. Bel ons als je twijfelt.

Wil je meer weten?

Wil je een vraag stellen of een afspraak maken? We helpen je graag verder.

Zorgkaart Nederland
8 2

Kliniek DiaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 82