terug
Hoe kunnen we u helpen?

CT scan

Een CT scan wordt gemaakt met röntgenstraling. Bij een CT scan worden veel foto's achter elkaar gemaakt terwijl de camera om je heen draait. Daardoor ontstaat een 3D beeld. Dit is uitermate geschikt voor het vastleggen van rotatie afwijking bij protheses, botaangroei, beenstandafwijkingen of als een MRI medisch gezien niet mogelijk is.

Voorbereiden op een CT scan

Kleding

Rondom het lichaamsdeel dat onderzocht wordt mag geen kleding of metaal aanwezig zijn. Krijg je bijvoorbeeld een onderzoek van het bovenbeen dan moet de broek uit. Laat sieraden thuis of laat je spullen achter in de kleedkamer van DiaSana.

Eten en drinken

Je mag voorafgaand en na het onderzoek alles eten en drinken. Speciale voorbereidingen zijn niet nodig.

Zwangerschap

Een CT scanner werkt met röntgenstralen. De dosering die gebruikt wordt voor het maken van de scan is laag, hierdoor is de kans op schadelijke effecten van de röntgenstraling zeer klein. Voor ongeboren kinderen kan straling wel schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk een mogelijke zwangerschap te melden bij je arts.

Een CT scan in DiaSana

Binnen enkele minuten ben je klaar

Tijdens de CT scan lig je op een onderzoekstafel. De laboranten proberen je zo comfortabel mogelijk te positioneren. Tijdens het onderzoek lig je niet vast, wel is het erg belangrijk om gedurende het onderzoek stil te blijven liggen. Een CT scanner heeft geen lange tunnel, maar een gat waar de patiënt doorheen gaat. Terwijl je ligt draait de camera in de randen van het gat rond het lichaamsdeel dat in beeld wordt gebracht. De gemiddelde duur van een CT scan is vijf tot tien minuten.

De uitslag van een CT-scan

Ben je verwezen vanuit Kliniek ViaSana? Dan bespreekt de orthopedisch chirurg de uitslag van de CT scan met je. De radioloog kijkt ook naar de CT-scan en maakt een verslag. Deze kun je na een aantal dagen teruglezen in MijnViaSana.

Verwezen door een andere zorgverlener

Als je bent verwezen door een andere zorgverlener, dan ontvangt deze de beelden met de uitslag binnen vijf werkdagen.

Wil je meer weten?

Zorgkaart Nederland
8 2

Kliniek DiaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 82