terug
Hoe kunnen we u helpen?

Splinternieuwe MRI voor claustrofobie patiënten

zondag 5 maart 2023

Splinternieuwe MRI voor claustrofobie patiënten

Zaterdag 4 maart werd een zware magneet van 15 ton op zijn plek gezet in de Millse kliniek. De bestaande MRI wordt vervangen voor een unieke state of the art open MRI, die 7 ton zwaarder is dan de huidige. De nieuwe MRI heeft een hogere beeldkwaliteit, kortere scantijden en is patiëntvriendelijker. Volgens Monique Peters, manager van DiaSana, is dit uniek: “De magneet is zo zwaar, omdat het gaat om een open MRI. Bijna elk ziekenhuis heeft een normale MRI met tunnel. Echter, patiënten die claustrofobisch zijn of overgewicht hebben, durven of kunnen daar niet in. Bij deze MRI is er geen tunnel, maar zijn de zijkanten open. Vanwege deze unieke, open structuur, zien wij patiënten uit heel Nederland voor scans van botten, spieren en organen.”

Project van maanden 

Het voorbereiden en het plaatsen van de MRI was een project van maanden. Een MRI werkt met een magnetisch veld. Daarvoor is een zware magneet nodig: “Om die magneet te wisselen, moest een speciale hijskraan komen. We hebben een vergunning aangevraagd om de straat voor de kliniek de hele ochtend af te zetten. Daarnaast moest er ook in het gebouw een bouwkundige aanpassing gedaan worden. Ook de koperen kooi waar de magneet in staat, werd aangepast.” Momenteel wordt de MRI geïnstalleerd. De verwachting is dat over een paar weken de eerste patiënten gescand worden. 

Samenwerken 

DiaSana is een diagnostisch centrum en beschikt naast deze MRI ook over twee tunnel MRI’s, een CT-scan en twee röntgenkamers. “Wij werken samen met aanbieders van zorg in heel Nederland en het buitenland. Denk aan ziekenhuizen, specialisten, huisartsen, bedrijfsartsen en sportartsen. Ons diagnostisch centrum is gelegen in Kliniek ViaSana. Ook voor hen voeren wij beeldvormend onderzoek uit. Het gaat dan vooral om mensen met knie-, heup-, rug- en schouderklachten. Voor andere zorgaanbieders voeren wij ook onderzoeken uit van het hoofd en organen. Dat kan zijn, omdat onze wachttijd korter is of omdat de patiënt in onze open MRI moet.”