terug
Hoe kunnen we u helpen?

CT-scanner en röntgenkamers vernieuwd

vrijdag 14 januari 2022

CT-scanner en röntgenkamers vernieuwd

Half december heeft Diagnostisch centrum DiaSana in Mill een nieuwe CT-scanner en röntgenkamer in gebruik genomen.

Operationeel manager Monique Peters legt uit: “Deze compleet nieuwe CT-scanner van Philips vervangt de oude Philips scanner, waardoor betrouwbaarheid en hoge inzetbaarheid wordt gegarandeerd. Tevens dragen we een steentje bij in het kader van duurzaamheid (energiereductie). De scanner beschikt over een nieuwe software, waarmee zogenaamde ‘metaal artefacten’, ook wel storingen in het beeld, gereduceerd kunnen worden. Door metalen (bijv. een knieprothese) in het lichaam kunnen er grote artefacten zichtbaar zijn in de CT-beelden, waardoor deze moeilijker te beoordelen zijn door de specialist.’’’ Daarnaast is een groot voordeel voor de patiënt dat de onderzoektijden korter zijn.

Naast een nieuwe CT-scanner, is er ook een nieuwe Didi C90 gerobotiseerde röntgenkamer van Philips. Een groot voordeel is dat door verbeterde technieken van deze röntgenkamer er minder röntgenstraling naar de patiënt gaat. Verder heeft hij ergonomische verbeteringen en worden er door een live camera minder ‘foute’ röntgenopnames gemaakt als de patiënt toch heeft bewogen.

Grote meerwaarde ViaSana

De nieuwe CT-scanner is vooral van grote meerwaarde voor ViaSana. De orthopedische kliniek is gelegen in hetzelfde pand als DiaSana. Medisch directeur Ronald van Heerwaarden legt uit: “De nieuwe CT-scanner is voor ons essentieel. We gebruiken deze scanner bij patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor het vervangen van een reeds geplaatste knieprothese. Dankzij de scanner kunnen we nog beter beoordelen hoe de prothese geplaatst is. Daarnaast wordt de scanner gebruikt bij patiënten die een schouderprothese krijgen en bij patiënten die in aanmerking komen voor een beenstandscorrectie.

Samenwerking ViaSana, huisartsen en ziekenhuizen

Patiënten van Kliniek Viasana kunnen dezelfde dag terecht voor een röntgenfoto om bijvoorbeeld artrose in de knie of heup vast te stellen. Voor uitgebreidere diagnostiek van bijvoorbeeld een knie of heup kunnen de MRI-scans ingezet worden.

DiaSana ziet niet alleen patiënten van ViaSana, maar ook patiënten die worden verwezen door de huisarts voor een röntgenfoto of MRI-onderzoek. Tevens worden er vele patiënten verwezen vanuit andere ziekenhuizen voor een Open MRI onderzoek, omdat ze in het ziekenhuis niet geholpen kunnen worden in verband met hun claustrofobie (engtevrees) of overgewicht (obesitas). Maar ook de korte wachttijd, klantvriendelijkheid en kwaliteit spelen een grote rol voor het doorverwijzen naar DiaSana door huisartsen en specialisten van elders.

Naast een CT-scanner beschikt DiaSana ook over een Open MRI scan (voor claustrofobische en/of patiënten met een overgewicht), twee tunnel MRI’s en twee röntgenkamers.