MRI-onderzoek

MRI-onderzoek: waar dient u rekening mee te houden?

Voorbereidingen MRI-onderzoekVoordat u een MRI-onderzoek ondergaat, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereidingen en uw kleding. Ook leest u meer over wanneer een MRI-onderzoek niet mogelijk is.

Voorbereidingen MRI-onderzoek

Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Voor het onderzoek mag u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicatie innemen.

Voorbereiding MRI MRCP (galgangen)
Tijdens een MRI MRCP worden uw galgangen in beeld gebracht. Hiervoor is het van belang dat u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter bent. Klik voor de MRCP informatiefolder.

Voorbereidingen MRI hoofd, hals of nekgedeelten
Bij onderzoeken van het hoofd, de hals of nekgedeelten kunnen we u vragen om uw gebitsprothese of –plaatjes te verwijderen. Vullingen of kronen in het gebit zijn geen probleem tijdens het onderzoek.


Zwangerschap

Indien u zwanger bent of denkt te zijn, is het verstandig om ook dit voor het onderzoek aan te geven. Er wordt dan gekeken wat voor u de mogelijkheden zijn. Zit u in de eerste drie maanden van uw zwangerschap, is het niet toegestaan een MRI-scan te ondergaan. Over het algemeen kan er een onderzoek plaatsvinden na drie maanden zwangerschap. Echter raden wij dit af.


Wanneer is een MRI-onderzoek niet mogelijk?

Een MRI-onderzoek is in sommige gevallen niet mogelijk.

  • Patiënten met magnetische of elektrische hulpmiddelen, zoals een pacemaker, neurostimulator, of een cochlea implantaat (inwendig gehoorapparaat), kunnen geen MRI-onderzoeken ondergaan. Meestal krijgt u een apart kaartje waarop vermeld staat, dat u geen MRI-onderzoek kunt ondergaan. Toon dit kaartje altijd aan uw behandelend arts, indien er over een MRI-onderzoek gesproken wordt.
  • Bij metaalsplinters in het oog. Indien u twijfelt of u metaalfragmenten in uw oog heeft, dient u vóór het MRI-onderzoek een röntgenfoto te laten maken.
  • Wanneer u via een operatie een metalen (elektrische) prothese (bijvoorbeeld onderhuids insulinepompje) heeft gekregen, vragen wij u dit vóór het onderzoek bij uw behandelend arts te melden. Deze kan dan bepalen of het onderzoek wel of niet mogelijk is.
  • Wanneer u minder dan 12 weken zwanger bent. Overleg met uw arts, indien het echt in de eerste 12 weken noodzakelijk is.
  • Bij gewrichtsprotheses is het wel mogelijk om een MRI-onderzoek te ondergaan. Geef deze wel aan op het vragenformulier, welke u voor het onderzoek krijgt uitgereikt.

Wilt u meer informatie over (de voorbereidingen van) verschillende onderzoeken?

Lees en/of download dan onze informatiefolders!