MRI-onderzoek bij Diagnostisch Centrum DiaSana
Tijdens een MRI-onderzoek ondergaat u een MRI-scan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van magnetische golven en radiogolven. De scan geeft een nauwkeurig beeld van gewrichten, botten en weefsels. DiaSana heeft drie ruimten waar een MRI-onderzoek plaatsvindt. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt in een soort tunnel (bij een tunnel MRI). Bij een open MRI is dit niet het geval. Via de intercom kan de radiologisch medewerker u toespreken. Het is belangrijk dat u stil ligt. Indien u beweegt, is de kans groot dat het onderzoek (gedeeltelijk) opnieuw moet.
Het apparaat maakt tijdens het onderzoek regelmatig een hard, kloppend geluid. Dat is normaal en hoort bij het maken van de beelden. Hiervoor krijgt u een koptelefoon en / of oordopjes aangeboden. Is het kloppen afgelopen, dan is er ook een serie opnamen klaar. De kortste serie duurt één minuut en de langste ongeveer acht minuten. Doordat er per MRI-onderzoek meerdere series gemaakt worden, komt de totale duur van een MRI onderzoek op minimaal 15 minuten tot een uur.
Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een contrastmiddel toegediend krijgt. Hiermee worden onder andere verschillen tussen verschillende weefsels en bloedvaten duidelijk in beeld gebracht. Het vloeistof krijgt u via een infuusnaaldje in een bloedvat in de arm ingebracht. Door middel van een spuit wordt het contrastmiddel in het bloedvat gespoten.
Wij kunnen niet altijd aangeven of een contrastvloeistof nodig is.Dit kan soms pas tijdens het onderzoek bepaald worden. Het contrastmiddel Gadolineum (Dotarem) bevat geen jodium. In sommige gevallen kan Gadolineum (Dotarem) onschuldige bijwerkingen geven, zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken. Echter staat het contrastvloeistof bekend als veilig. Indien u last heeft van ernstige nierfunctiestoornissen of reeds bekend bent met een allergie op Gadolineum, is het van belang dat u dit van te voren aangeeft.
Bij een arthogram (afwijkingen aan een gewricht) krijgt u een injectie in het gewricht. Hierbij wordt contrastvloeistof rondom het gewricht gespoten.
Meer informatie over arthogram.
Tijdens een MRI
Afspraak (open) MRI-onderzoek met of zonder doorverwijzing
De meeste patiënten komen via een verwijzing van een specialist of huisarts bij DiaSana terecht voor een MRI-onderzoek. Wij ontvangen dan van de aanvrager een aanvraagformulier. Ook zonder verwijzing kunt u bij ons terecht. Hiervoor dient u zelf een aanvraagformulier in te vullen en naar ons toe te sturen. Na ontvangst wordt er binnen twee werkdagen contact met u opgenomen voor een afspraak. U ontvangt per post of mail een afspraakbevestiging, informatiefolder en routebeschrijving.
Meer informatie over onze MRI-onderzoeken
Als angst een grote rol speelt, is een MRI-onderzoek niet altijd mogelijk. Naast reguliere MRI-scans bezitten wij ook een open MRI-scan. Deze MRI-scan is een uitkomst voor patiënten die niet in een MRI-scan durven. Bij de open MRI is namelijk geen tunnel aanwezig. Daarnaast biedt de open MRI meer ruimte, wat het apparaat toegankelijker maakt voor patiënten met zwaar overgewicht. Lees meer over de open MRI.
Voorbereidingen MRI-scan
Voor het onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Voor het onderzoek mag u normaal eten en drinken en uw gebruikelijke medicatie innemen. Tijdens een MRI MRCP worden uw galgangen in beeld gebracht. Hiervoor is het van belang dat u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter bent.
Wanneer geen MRI-onderzoek?
Patiënten met magnetische of elektrische hulpmiddelen, zoals een pacemaker, neurostimulator, of een cochlea implantaat (inwendig gehoorapparaat), kunnen geen MRI-onderzoeken ondergaan. Meestal krijgt u een apart kaartje waarop vermeld staat, dat u geen MRI-onderzoek kunt ondergaan.
Uitslag van uw MRI-onderzoek
Na het MRI-onderzoek worden de onderzoeksbeelden door een radioloog beoordeeld. Uw aanvrager ontvangt deze uitslag binnen vijf dagen. Heeft u zelf uw MRI-onderzoek aangevraagd, sturen wij u het verslag per mail toe. Bent u doorverwezen door een specialist of huisarts is het belangrijk dat u een vervolgafspraak maakt voor de uitslag.
Soorten MRI-onderzoeken
Bij ons zijn verschillende soorten MRI-onderzoeken mogelijk. De meest voorkomende onderzoeken hebben we voor u opgesomd.
Informatiefolders
We bieden verschillende soorten MRI-onderzoeken aan. Dit betekent ook dat er verschil zit in informatie wat betreft bijvoorbeeld voorbereidingen. Deze informatie vindt u in onze informatiefolders.
Voordat u een MRI-onderzoek ondergaat, zijn er een aantal dingen die u moet weten...
Naar praktische informatie!