Alles over röntgenstraling

Röntgenstralen

Alles over röntgenstraling

In 1895 ontdekte de Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen de röntgenstralen. Dit is een grote doorbraak geweest in de natuur- en geneeskunde. Toen Wilhelm in 1895 zijn nieuwe ontdekking aan een aantal geleerden presenteerde, liet hij zien dat hij door middel van röntgenstraling de beentjes in de hand zichtbaar kon maken. Het publiek stond versteld en men besloot deze stralen te noemen naar de ontdekker: röntgen.

Wat zijn röntgenstralen?
Röntgenstralen, ook wel x-stralen, zijn elektromagnetische stralen met een korte golflengte. De golflengte is afhankelijk van de hoeveelheid elektrische energie, waarmee ze worden opgewekt. In de diagnostiek  heeft de spanning soms wel 100 000 volt nodig!  Dat te bedenken dat er in Nederland 220 volt op de stopcontacten staat… Met behulp van een CT-scan kunnen geavanceerde afbeeldingen van het menselijke lichaam gemaakt worden. De technologie heeft zich door de jaren heen dus sterk ontwikkeld.

Röntgenstraling in de medische wereld
Aan het begin werden röntgenstralen voornamelijk gebruikt voor de diagnose en het zetten van botbreuken. Tegenwoordig wordt het voor veel meer andere medische ‘aandoeningen’ gebruikt. Denk aan het diagnosticeren van longaandoeningen. Ook kunnen er röntgenopnamen gemaakt worden van de inwendige organen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel. Deze laten röntgenstralen niet door, waardoor er een duidelijk beeld verkregen wordt. Tegenwoordig worden röntgenstralen, vaak in combinatie met chirurgische ingrepen, ook toegepast bij het behandelen van kanker.

Zijn röntgenstralen schadelijk?
Bij diagnostiek worden röntgenstralen ‘normaal’ toegepast. Hiermee wordt bedoeld dat verschillende wetten en voorschriften bepalen hoeveel stralen er vrij mogen komen. De kans op letsel is bij deze toepassing in de diagnostiek dus vrijwel uitgesloten. Er is namelijk een drempelwaarde gedefinieerd. Als je deze overschrijdt, is er een kans op schade. Blijf je eronder, kan de hoeveelheid straling geen kwaad. De diagnostiek overschrijdt deze waarde niet.

Aan het begin van de ontdekking was het gevaar nog niet bekend. Als je herhaaldelijk in aanraking komt met de straling, kan het namelijk wel schade aanbrengen. Dit is de reden dat er strenge regels en voorschriften bestaan bij het gebruik van röntgenstraling.