Tips voor angst in de MRI
Een MRI-onderzoek is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral angst kan een grote rol spelen. Zeker voor mensen die claustrofobie hebben, kan een MRI-onderzoek een angstige situatie zijn. Om de angst te verminderen, hebben wij een aantal tips voor u die mogelijk positief werken!
Oorzaak angst MRI
Claustrofobie | Bij Diasana hebben we vaak te maken met mensen die angstig zijn voor een MRI-onderzoek. Mensen met claustrofobie vinden het niet prettig om zich in een kleine ruimte te begeven. De ruimte in een tunnel MRI is vaak wat klein. Gelukkig hebben wij een open MRI-scan die wat meer ruimte biedt. Bij de open MRI-scan bevind u zich niet in een tunnel, maar schuift de onderzoekstafel tussen twee grote schijven, waardoor de zijkanten grotendeels vrij blijven. Op die manier kunt u bij de meeste onderzoeken uit de MRI-scanner kijken, waardoor er dus meer ruimte gecreëerd wordt. De open MRI-scan is dus een uitkomst voor mensen met claustrofobie.
Angst voor geluid MRI| Een MRI-scan maakt een hard kloppend geluid. Dit maakt sommige mensen vrij angstig. Gelukkig kan het geluid geen kwaad. Hiervoor wordt gehoorbescherming aangeboden, zodat u zo min mogelijk hinder ervaart van het geluid.
Angst voor pijn in de MRI | Een MRI-onderzoek doet geen pijn! In en rondom de MRI-scan heerst een magnetisch veld wat pijnloos is.
Angst voor resultaat | Het kan zijn dat u het onderzoek zelf niet eng vindt, maar juist wel bang bent voor het resultaat.
Tips om angst in de MRI te verminderen
Tip 1: vraag uw verwijzende arts of huisarts voor een rustgevend tabletje. Dit kan bijvoorbeeld een Diazepam of Oxazepam zijn. Hierdoor voelt u zich wat rustiger tijdens het MRI-onderzoek.
Tip 2: neem een familielid of vriend mee die tijdens het onderzoek bij u in de MRI-ruimte kan zitten. Vaak voelt u zich rustiger wanneer u iemand kunt zien of aanraken tijdens het onderzoek.
Tip 3: probeer tijdens het onderzoek goed op uw ademhaling te letten. Door de claustrofobie, kan het zijn dat u te diep en te snel gaat ademhalen, waardoor u nog onrustiger kan worden.
Tip 4: kom op tijd, zodat u rustig aan het onderzoek kunt beginnen. Dit om onnodige stress te voorkomen.
Tip 5: vraag om een oogmasker of prismabril. Dit is een speciale bril, waarmee u beter uit de MRI-scanner kunt kijken.
Tip 6: verzamel, voordat u het MRI-onderzoek ondergaat, informatie over de MRI-scan. Wat gebeurt er tijdens een MRI-onderzoek? Hoe wordt een MRI-onderzoek gedaan? Hoe werkt een MRI-scan? Dat is allemaal informatie die u wellicht geruststellen en goed voorbereiden.
Ook willen wij nog vermelden dat onze MRI-ruimten zijn voorzien van de ‘Philips Ambient Experience’. Dit is een projectie op de muur met ontspannende beelden en sfeervolle verlichting.
Speelt angst een grote rol, laat dit dan voor het MRI-onderzoek weten. Onze ervaren medewerkers zullen hun uiterste best doen om u zo goed mogelijk te begeleiden!