Angstvrij in de MRI-scanner
Publicatie in Mijn gezondheidsgids | Jaargang 2 | Nummer 3 | April 2018
Hoe kan men de claustrofobische of obese patiënten het beste helpen bij de MRI-scans? Bij DiaSana weten ze daar het antwoord op. Monique Peters, Manager van DiaSana, vertelt welke oplossing zij hiervoor bieden.
Het is een ware nachtmerrie voor iedere claustrofobische patiënt: de MRI-tunnel. Krap, lawaaierig, geen enkele uitweg, zo is de angstige gedachte. Terwijl het helemaal niet zo eng hoeft te zijn. De oplossing? Maak de scanner open, in plaats van gebruik te maken van de tunnel. In het Noord-Brabantse Mill laat Diagnostisch Centrum DiaSana zien dat ook claustrofobische of obese patiënten zonder problemen onderzocht kunnen worden met behulp van een MRI.
Waar de MRI van oudsher een tunnel is, bestaat de open MRI-scanner uit twee grote, horizontale schijven waartussen de patiënt ligt. ”Veel patiënten geven toch wel aan dat ze dat prettiger vinden dan de tunnel,” vertelt Monique Peters, manager van DiaSana. ”Daarnaast mogen zij iemand meenemen die bijvoorbeeld hun hand vasthoudt of even tegen ze praat. Dit is erg fijn voor hen, zeker wanneer je bedenkt dat ze gemiddeld twintig minuten in de scanner liggen,”
De ruimte wordt verlicht met behulp van Ambi-light: sfeerverlichting met projectie op de muur. ”Dit zijn bijvoorbeeld kalmerende kleuren of patronen, maar we hebben ook verlichting speciaal voor kinderen,” vertelt Peters. Naast de open MRI-scanner gebruikt DiaSana ook twee reguliere ‘big bore’ MRI’s. De diameter van deze scanners is tien centimeter groter, waardoor deze aanzienlijk ruimer is dan de gemiddelde scanner in een ziekenhuis. Deze MRI’s gebruikt DiaSana vooral voor patiënten van de huisartsen, sportartsen, bedrijfsartsen, maar ook voor wachtlijstbemiddeling via een specialist. Dankzij de open MRI-scanner en de overige kalmerende maatregelen biedt DiaSana een belangrijke ondersteuning aan reguliere ziekenhuizen. Waarom sommige ziekenhuizen eerder moeite hadden met claustrofobische of obese patiënten, kunnen zij doorverwijzen naar DiaSana. Niet alleen de bijzondere scanners, maar ook de zeer verkorte wachtlijsten van DiaSana kunnen uitkomst bieden. DiaSana is naast de reguliere openingstijden ’s avonds en op zaterdag open, mocht het nodig zijn. Dit biedt extra ruimte om alle patiënten zo snel mogelijk te helpen, zodat de wachttijd kort zijn: de wachttijd is niet meer dan vijf dagen. ”Soms wil je niet te lang wachten, maar zo snel mogelijk weten of er iets aan de hand is,” vertelt Peters. ”Patiënten nemen steeds meer de regie over hun eigen behandeling en kiezen daarom vaker zelf welke diagnostiek ze willen, juist in de vroegere fases.”
Dankzij de voorzieningen voor claustrofobische of obese patiënten en dankzij de sterk verkorte wachttijden, krijgt DiaSana doorverwijzingen vanuit het hele land. Dit is niet verwonderlijk, omdat DiaSana slechts één van de weinige MRI-centra in Nederland is die gebruikmaakt van een open MRI-scanner. ”Wij hebben zelfs een patiënt die vanaf Schiermonnikoog afreist naar Mill, maar dat er toch echt voor over heeft vanwege zijn angst,” zegt Peters.
In het verkorten van de wachtlijsten ziet Peters een belangrijke rol weggelegd voor DiaSana. Het is namelijk niet alleen fijn voor voor de patiënt, het is bovendien veel efficiënter en kostenbesparender als niet iedere MRI via het ziekenhuis gaat. Huisartsen spelen hier een belangrijke rol in. Door een MRI-onderzoek te verrichten bij DiaSana kan de huisarts geen verwijzing of een betere gerichte doorverwijzing voor een behandeling in de tweedelijn doen.
Lees meer informatie over de open MRI en MRI-onderzoeken.