Wat is het verschil tussen een MRI en CT?
Een MRI- en CT-scanner lijken qua uiterlijk vrij veel op elkaar. Toch zitten er een aantal duidelijke en grote verschillen in. Overigens is het principe wel het zelfde: er kunnen dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. Wij vertellen je alles over de verschillen tussen een MRI en CT.
Werking MRI en CT
Zoals we net al zeiden is het principe het zelfde: zowel de MRI als CT kunnen dwarsdoorsneden maken van het menselijk lichaam. Een groot verschil is dat een CT gebruik maakt van röntgenstraling, terwijl de MRI een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt.
De MRI-scan
Bij een MRI-scan wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling, maar van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Hierdoor raden wij aan geen metalen (er zijn uitzonderingen) de ruimte in mee te nemen. De meeste metaalsoorten worden aangetrokken door het magnetisch veld, waardoor de onderzoeksbeelden belemmerd kunnen worden. Voor mensen die last hebben van claustrofobie of zwaar overgewicht is een regulier MRI-onderzoek vaak ook niet mogelijk. Een open MRI-scan is hier vaak een uitkomst voor. Lees meer over onze open MRI.
Tijdens een MRI-onderzoek maakt het apparaat een hard, kloppend geluid. Hiervoor krijgt de patiënt een koptelefoon op met eventueel muziek. Een MRI-onderzoek duurt gemiddeld een half uur. Dit is langer dan een CT-onderzoek.
Tijdens een MRI-onderzoek worden verschillende weefsels en organen in beeld gebracht. Denk aan de hersenen, spieren en pezen.
De CT-scan
Bij een CT-scan wordt de patiënt door een soort ring geschoven. Daarnaast maakt het apparaat geen lawaai. Bij een CT-onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Hierbij kunnen metalen het onderzoek verstoren, maar verder raakt het apparaat niet ontregeld.
Een CT-onderzoek duurt gemiddeld een kwartier. Tijdens een CT-onderzoek worden onder andere botten, organen en slagaders in beeld gebracht.
MRI- en CT-onderzoek bij DiaSana
Voor een MRI-onderzoek komen de meeste patiënten via een verwijzing van een specialist bij DiaSana terecht. Echter is het ook mogelijk om via uw huisarts of via een specialist/arts uit het buitenland te komen. Daarnaast kunt u hier ook als privé patiënt terecht. Voor een CT-onderzoek gelden andere regels. Wij voeren namelijk enkel CT-onderzoeken uit met een verwijzing van een specialist of huisarts.
Meer weten? Bezoek dan onze pagina’s aanvraagformulieren, MRI-onderzoek en CT-onderzoek.