Directe doorverwijzing huisarts

Directe doorverwijzing diagnostiek door huisarts?

U herkent het vast wel: een patiënt heeft last van zijn knie. Hij wordt naar een specialist doorverwezen en de specialist besluit een MRI-onderzoek te laten doen. Voor al deze afspraken is er een wachttijd en voordat de patiënt gezien/geholpen is, is er een geruime tijd overheen gegaan. Vooral nu in tijden van Covid-19 zijn de wachttijden in sommige ziekenhuizen nóg langer. Niets is vervelender om met pijn te moeten wachten tot je geholpen bent. Gelukkig kan het ook anders! Wat dacht u van een directe doorverwijzing voor een MRI-onderzoek door de huisarts?

Voordelen directe verwijzing MRI-onderzoek

Het direct doorverwijzen voor een MRI-onderzoek door de huisarts is bij ons mogelijk! Het grootste voordeel is dat deze werkwijze erg patiëntvriendelijk is. Een patiënt kan namelijk al binnen vijf werkdagen bij ons terecht. Zo wordt sneller duidelijk voor de patiënt waar hij aan toe is. Verder is in dit proces een gerichtere verwijzing naar een specialist mogelijk voor de eventuele vervolgstappen. De stap van een ‘onnodige’ verwijzing naar een specialist vervalt, omdat een MRI-onderzoek vaak al duidelijkheid biedt.

Verder bevinden wij ons in hetzelfde gebouw als Kliniek ViaSana, een orthopedisch en neurochirurgische kliniek. Er zijn korte lijnen, wat een voordeel biedt bij een mogelijke doorverwijzing na de diagnostiek.

Hoe verwijst een huisarts direct door?

Een doorverwijzing naar ons kan zowel digitaal als op papier. Wij werken namelijk met Zorgdomein. U kunt dus veilig een verwijzen via het platform van Zorgdomein. Ook is het mogelijk om een aanvraagformulier te downloaden vanaf onze website en deze per post of per fax naar ons toe te sturen.

Hoe krijgt de huisarts de uitslag?

Wij hebben een snelle en duidelijke verslaglegging. Binnen drie werkdagen ontvangt u deze namelijk al. De verslaglegging wordt gedaan door een radioloog met indien nodig een differentiaal diagnose/advies voor verwijzing naar specialist. Voor u als huisarts is er ook een mogelijkheid tot overleg met een radioloog. Het verslag wordt per post, fax of Zorgmail verzonden. Ook kan het verslag worden gedeeld via Twiin met eventueel de patiënt.

Welke MRI- en röntgenonderzoeken zijn mogelijk?

MRI-onderzoeken die u direct kunt aanvragen zijn een MRI van de rug en knie. Overige MRI-onderzoeken kunnen worden aangevraagd. Het is echter niet zeker dat deze worden vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt. Hierover kan de patiënt het beste contact opnemen met zijn zorgverzekeraar.

Verder is het ook mogelijk om een patiënt door te verwijzen voor een röntgenonderzoek. Dit kan tijdens kantooruren, zonder afspraak.

Vergoedingen MRI- en röntgenonderzoeken

Indien wij een overeenkomst hebben met de zorgverzekeraar van de patiënt, worden MRI-onderzoeken van de rug en knie hier rechtstreeks gedeclareerd door ons. Dit geldt ook voor röntgenonderzoeken. Echter vallen de kosten van de diagnostiek wel onder het eigen risico van de zorgverzekering.

Heeft u vragen over een directe doorverwijzing voor diagnostiek?

Neem dan contact met ons op!